Hypnose is een bijzondere bewustzijnstoestand met een ongekend potentieel voor verandering, genezing en zelfontplooiing. Het is een volkomen natuurlijk fenomeen dat ook kunstmatig kan worden opgewekt.
Iedereen is af en toe wel eens in hypnose. Denk maar aan die momenten dat je onderweg bent en dat je, op het moment dat je op je bestemming aankomt, beseft dat je je een deel van de weg er naartoe niet meer kan herinneren.
Wikipedia over hypnose
Hypnose is een kunstmatig opgewekte trance, gekenmerkt door verhoogde vatbaarheid voor suggestie. Hypnose wordt uitgevoerd door opgeleide hypnotiseurs, die een speciale procedure volgen om de geest van de behandelde persoon in een tranceachtige toestand te brengen.
Hypnose is geen slaap. Het is een combinatie van gerichte concentratie en diepe ontspanning. Iemand in hypnose is niet onbewust en blijft de stem van de begeleider horen. Je kritische vermogen is ook nooit helemaal uitgeschakeld. Je kan er dus ook niet toe gebracht worden om iets te doen wat tegen je normen of waarden ingaat, want dan zou je spontaan uit hypnose komen.
Iedereen kan in hypnose gaan. Sommige mensen gaan sneller en dieper in hypnose dan andere, maar het werkt bij iedereen. De belangrijkste voorwaarden zijn dat je je veilig voelt en dat je het zelf wil laten gebeuren. Als je niet in hypnose wil, zal dat ook niet lukken.
EOS MAGAZINE: De wetenschap achter hypnose
Een deelnemer of patiënt moet toestemming geven om gehypnotiseerd te worden. Je kan niet gehypnotiseerd worden als je dat niet wil. En ondanks populaire misvattingen is er geen bewijs dat hypnose gebruikt kan worden om je tegen je wil immoreel te laten handelen.
Hoe werkt hypnose?
Als mens beschikken we over een bewustzijn en een onderbewustzijn. Met je bewustzijn ervaar je jezelf en je omgeving – zoals het woord zegt – bewust. Het is de realiteit van waaruit jij de wereld beleefd.
Het onderbewustzijn kan je vergelijken met de systeemsoftware van een computer. Het zijn de geestelijke processen (gedachten en gevoelens) die niet onmiddellijk toegankelijk zijn voor je bewustzijn maar die wel een grote invloed hebben op je gevoelens, emoties, gedachten en gedragingen.
Vanaf het moment dat je zenuwstelsel gevormd wordt in de baarmoeder, begint je onderbewustzijn indrukken en informatie op te slaan en worden je persoonlijkheid en je bewustzijn gevormd. Wie je bent, hoe je je voelt, hoe je reageert op je omgeving en gebeurtenissen, hoe en wat je eet, wat je leuk vindt en wat niet, goede en minder goede gewoontes, … het wordt allemaal gestuurd door je onderbewustzijn.
Kritische factor
Je onderbewustzijn wordt voortdurend gevoed door je waarneming en je interacties met je omgeving. Alle nieuwe informatie wordt getoetst aan de informatie die reeds in je onderbewustzijn aanwezig is. Deze toetsing noemen we ‘de kritische factor’. Als ik je nu zou vertellen dat je vastplakt aan je stoel, dan zal jouw kritische factor ervoor zorgen dat je dat niet gelooft omdat jouw onderbewustzijn ‘weet’ dat dat niet zomaar kan.
Het nadeel van deze kritische factor is echter dat onderbewuste processen die anders lopen dan wat jij bewust zou willen, zich ook niet zomaar laten aanpassen. Jij wil bewust misschien graag stoppen met roken, meer bewegen en minder of gezonder gaan eten, zonder stress voor een publiek spreken of noem maar op.
Bewust weet je heel goed welke voordelen je zou hebben als je niet zou roken, meer bewegen, gezonder eten of vol vertrouwen een publiek te woord zou staan. Maar zolang jouw onderbewustzijn daar niet mee akkoord is, zal dat niet gebeuren, hoe graag je dat ook zou willen. En zolang je kritische factor de nieuwe informatie tegenhoudt, verandert er dus helemaal niets.
En dat is waar hypnose een verschil kan maken. Met hypnose kunnen we de kritische factor even aan de kant schuiven en zo ongehinderd nieuwe informatie toevoegen aan het onderbewustzijn. Nieuwe informatie die er voor zorgt dat je gewenste doelen bereikt worden.
Als je onderbewuste deze nieuwe informatie via hypnose heeft opgenomen, verandert het de bestaande patronen en zorgt zo voor het gewenste resultaat.